Istorie comună

Istorie comuna pentru Romania si Ungaria: 1 articole

Traducere "istorie comuna" în engleză

Daca, pana dupa marea navalire tatara dinpendularea locuitorilor între colibele din munti si asezarea din vale se facea in functie de primejdiile din exterior, ea s-a pastrat apoi pana aproape de zilele noastre - si, pe o scara mai istorie comună, chiar istorie comună astazi - in functie de anotimpuri. Cea mai veche atestare documentara a satului dateaza din anul Este un act prin care regele maghiar Emeric il scuteste pe Ioan Latinul, din "villa Riuetel", de impozite, ca rasplata pentru serviciile lui, acordindu-i in acelasi timp si unele privilegii nobiliare.

Vlad Tepes avusese, ca si înaintasii sai, legaturi statornice cu satul, mai ales prin pastorii transhumanti si prin informatorii pusi sa urmareasca miscarile si intentiile comitelui sibian. Rasinarul, asezare româneasca bogata, avand in proprietate obsteasca 31 de munti, pana la granita cu Tara Româneasca, se rezema pe munti firesc, cu toata fiinta sa.

Europa are o istorie comună covârșitoare, caracterizată atât prin cooperare, cât și prin conflicte. Europe has a huge shared history of both co-operation and conflict.

Tendina aceasta raspundea unei nevoi vitale, cea a pasunatului, in special pentru turmele de oi ca principala sursa de venit într-o vreme cand lemnul nu avea mare pretuire, cat si unei legaturi firesti cu românii de peste munti. Ca sa-si inlesneasca legatunile cu "Tara", rasinarenii întemeiaza pe Lotru o asezare-pui: Voineasa. Cand, dupa trei veacuri, oprelistile la grania devin mai aspre, ei îsi constituie, la jumatatea distantei, o noua asezare-pui: Rau Sadului.

Grupuri de oieri transhumanti îsi creaza asezari noi pe locurile de tarlire de dincolo de munti. Lain zilele "Marii sale de Dumnezeu cinstit Matias Craiu, prefacutu-s-au si s-au preinoit carte ocolnita a hotarului a satului Rasinariului, prin îndemnarea si ruga a cinstit scaun de leaghe 40 batrîni, pentru ca sa se stie si sa se pazeasca pe unde margi ni le hotarului nostru a Rasinariului, preste tot imprejur, precum veachia carte artroza umflarea genunchiului, cea de la bunul si vechiul Craiu Atila Dupa ce se indica punctele de hotar, iscalesc cneazul Bunea si cei 40 de bâtrîni, nu istorie comună de a inscrie in act aceasta tulburator de hotarita incheiere: "Ce iaste inlauntru aiestui ocol iaste pamant rumanesc a satului Rasinariului, istorie comună induplecat, n-are cine a-l porunci nice in istorie comună, nice în apa, nice în ghinde, nice în jir Pana in secolul XVI, raporturile satului cu comitele si sfatul universitatii sasesti nu fusesera prea rele.

Manuscrisul lui Radu Tempea, publicat de Sterie Stinghe sub titlul Istoria besearecei Scheailor Brasovului, începe cu urmatorul episod din anul.

Deci au socotit sfatul si au ingaduit aceea pentru voia Sibianilor si le-au dat pe popa Bratu, feciorul popei lui Patru si l-au dus în sat la Rasinari de le-au fost preot pana la moarte acolo". Treptat, pe masura ce puterea "burgului" apropiat sporeste, raporturile dintre Rasinari si Sibiu se degradeaza.

Istoric comună

Pentru a-si aservi intr-o mai mare masura satul, orasul incepe a-i impune obligatii sporite, taxe, oprelisti, lipsindu-l de unele drepturi. Rasinarenii raspund cu proteste, dar cum, pe "fundus regius", supremul for de judecata era considerat comitele orasului, acestea nu au nici un rezultat.

Lupta dintre înrobire a satului de catre oras si mandria libertatii satenilor capata aspecte dramatice, accentuate dupa anul O parte dintre rasinareni trec muntii, intemeind sau largind alte asezari.

istorie comună

Un asemenea grup ajunge la Domnesti. Monografistul asezarii scrie ca, atunci, aceasta asezare avea zece case, iar dupa cativa ani, o suta, inclusiv o biserica cu hramul Sf. Paraschiva, in a carei pisanie apar numele unor ctitori ce-si înscriu obaria: "din Rasinari in Transilvania".

Adolf Nikolaus von Buccow comandant militar și guvernator al Transilvaniei În cel de-al treilea deceniu de domnie al împărătesei Maria TerezaCurtea de la Viena decide înființarea regimentelor grănicerești în Transilvania. Pentru ducerea la îndeplinire a misiunii a fost însărcinat la data de 5 iulie generalul de cavalerie Adolf Nikolaus von Buccowal cărui proiect a fost aprobat de împărăteasă în 16 aprilie La data de 30 octombrieRacovița a fost aleasă ca sediu al Companiei a VII-acomandată de către căpitanul Graf von Dietrichstein.

Satul protesteaza, trimite memorii peste memorii in toate partile, ameninta ca va trece cu întreaga obste in Valea Mica Oltenia. In jurul anuluisituatia rasinarenilor ajunsese insuportabila. Darile si sarcinile se dubleaza, li se ia dreptul de a-si istorie comună jude si jurati, iar arenda varatului la stani, platita pana acum in natura, li se cere s-o plateasca in florini-aur.

Istoria comunei Racovița

Au loc incidente, grupuri de batrîni sunt pusi in lanuri, batuti si trimisi in inchisoarea orasului. Dimpotriva, redacteaza memorii, trimitandu-le in toate partile, inclusiv curtii imperiale de la Viena.

Un astlel de memoriu este redactat si sustinut si de episcopul de la Blaj, Inochentie Micu-Klein. La 6 noiembrieIosif al II-lea semneaza rescriptul prin istorie comună, pornindu-se de la principiul ca "fundus regius prin natura sa nu admite pe nimeni istorie comună stapan pamîntean in afara de principele tarii", se hotaraste revizuirea situatiei "cu scoaterea Rasinarului de sub stapanirea sibienilor si declararea lui ca sat liber craiesc", cu reconstituirea vechilor semne de hotar istorie comună o despagubire de florini.

Astfel, cand la este recunoscuta ortodoxia transilvaneana, orasul refuza sa accepte asezarea episcopului ortodox. In fata acestei situatii, rasinarenii ii ofera acestuia o casa ca sediu si, pana spre finele secolului al XVIII-lea, Rasinarii raman un centru al ortodoxismului transilvan.

LaSava Popovici Barsan Barcianu "ot Rasinari" vorbeste rasinarenilor, inainte de Petru Maior, despre originea artrita și artroza care tratează si vechimea lor pe aceste pamanturi. Text publicant de I. In noile conditii ale secolului al XIX-lea, Rasinarul cunoaste o prosperitate crescanda.

istorie comună

Avand o baza economica pur montana: cresterea vitelor - in special a oilor - si exploatarea padurilor, Rasinarul este primul sat transilvan mentionat in documente înca dinpe vremea lui Mircea cel Batrin, ca facand transhumanta in Tara Româneasca. In prima jumatatea secolului al XIX-lea, Rasinarul este inscris, in condicile vamale cercetate de St.

istorie comună

Asevedeași